Om VVV


Dom visslar som Stalinorglar!

Vera och Herbert debatterar Västgötaskolan, testuggeri, Lenin och den finska situationen. Samt klargör i vilken division GAIS verkligen spelar. Texten har tidigare publicerats som veckans krönika på ETC:s nätupplaga.

Vera (född 1989):
Halloj din gamla borgarbracka! Nu är vi klara med Vägval Vänsters hemsida. Kolla på www.vagvalvanster.se, om Du nu kan få dina feta fingrar att slå på rätt tangenter!

Herbert (född 1968):
I helvete jag gör det lilla Vera. Fattar du inte att du är lurad! Dom har. Dom där gamla förgrämda fyrtiotalisterna har värvat dig som feministiskt ungdomsalibi. Jag känner nog igen typen. Teoretiker som fått en ny chans att få tugga om sina gamla teser.

Vera:
Vadå testuggare? Kallar du dig inte marxist-leninist längre? Du vet inte vad Du snackar om. I söndags samlades vi på Folkets Hus i Göteborg på Västgötaskolans Vänsterting. Anneli Hulthén och Jonas Sjöstedt talade konkret om EU på den högsta ideologiska nivå jag någonsin upplevt. Sen kom Karin Svensson Smith, Claes Roxbergh och Siv Bergström. Dom talade också om konkret politik. Det handlade om synen på kooperativa dagis, miljöpolitik och annat högst vardagliga saker. Roxbergh är visserligen född 1945, men han är miljöpartist och definitivt ingen testuggare. Den enda riktiga gamlingen i sällskapet, Johan Lönnroth, är född på 30-talet. Hans snack var lite för utopiskt i min smak. Men så blev han också rejält utskälld av Alex Bengtsson från Ung Vänsters verkställande utskott: Alex sa till Lönnroth att ta ansvar för missnöjet och ägna sig mer åt praktisk politik. Han var nog ganska knäckt, Lönnroth alltså.

Herbert:
Ha, ha. Det behövde han! Typiskt med Västgötaskolan! Det är ju dom där gamla halvfascisterna från Skara som påstår att Svea Rikes Vagga stod i Västergötland!

Vera:
Vi i Vägvalet är strängt neutrala i frågan om vaggan. Själv tycker jag att Jan Guillou kör en ganska balanserad linje i den frågan. Vi tar förresten inte ställning för vare sig Västgötaskolan eller för Lönnroths ganska fluffiga partiprogram. Men vi är eniga om att debatten behövs och att vänstern stafnerat ideologiskt. Vi behöver lära oss mer om den nya kapitalismen.

Herbert:
Ja, ja. Kunskapssamhället va? Postmodernismen va? Nyliberal rappakalja är det vad det handlar om! Inte konstigt att dom få vettiga som finns kvar i gamla vpk vill utesluta Lönnroth och hans anhang.

Vera:
Vpk finns väl inte längre. Men om det är vänsterpartiet du menar har jag hört att det där med uteslutning är en massmediaanka. Bara några gamla kommunister av din sort vill bli av med vägvalarna. Vår förening är ingen fraktion i vänsterpartiet, om det hade varit det så hade ju såna som jag inte kunnat vara med. Jag är nämligen inte med i v, vet inte ens om jag ska rösta på dom nu i EU-valet. Men troligen röstar jag på dom för Sjöstedts skull.

Herbert:
Lilla gumman, lurad igen. Dom ska starta ett nytt parti. Du är bara ett lockbete. Har Du inte läst plan B? Hör här: Hitta en form som påminner om den tidigare finska situationen, dvs ’’två partier’’ i ett parti. Förutsätter i någon mening att VVV går i riktning mot att utvecklas till ett nationellt nätverk organiserat i tydligt strukturerade former. Syftet är fortfarande att stärka vårt politiska och ideologiska inflytande i vänsterpartiet.

Vera:
Men herregud, det skiter väl jag i! Mina polare i Ung Vänster och SSU har visat mig femtielva såna där brev. Dom visslar som Stalinorglar genom luften! I vår förening finns alla möjliga sorters vänstermänniskor, vi låter oss inte planeras. Vi är partipolitiskt oberoende och väljer våra egna vägar!

Herbert:
Men hallå, vet du inte att Vägval Vänster var namnet på ett upprop från ett antal så kallade förnyare, hela högen avdankade riksdagspampar och kommunalråd i vänsterpartiet? Det var dom som fick stryk på partikongressen och nu är dom förgrämda och ska hämnas. En skön samling rättshaverister. Jag har normalt inte mycket till övers för vänsterpartister, som helt har lämnat alla leninistiska principer, men jag måste hålla med deras partisekreterare Pernilla Zethraeus när hon sa så här enligt ett TT-telegram från den 11 maj:
Formellt kan man inte säga något om en oberoende idépolitisk förening, men jag kan ju ha synpunkter på att man vill ta upp diskussioner om rent vänsterpartistiska frågor som alldeles nyligen är avgjorda under demokratiska former på partikongressen…

Vera:
Men jag har snackat med några vänsterpartister om det där. Dom säger att dom har full respekt för kongressbesluten, att det är dom som gäller som vänsterpartiets linje. Men dom säger också att deras parti en gång tvingades bort från SAP när partivänstern inte accepterade munkorgsstadgan, att en minoritet inte fick fortsätta tala offentligt för sina uppfattningar efter det att beslut var fattade. Och jag såg i Expressen att deras partiledare Ohly har Rosa Luxemburg som chefsideolog. Har du läst hennes svar på Lenins Två steg framåt ett steg tillbaka? Hör här:
Den disciplin Lenin har i åtanke är på intet sätt inplanterat i proletariatet blott av fabriken, utan i lika hög grad av kasernerna, av den moderna byråkratin, av alla den centraliserade borgerliga statsapparatens mekanismer....Den ultracentralism som Lenin förespråkar genomsyras i grunden av steril nattväktaranda.

Herbert:
Du fattar inte mycket du. Om inte Lenin hade centraliserat partiet hade revolutionen 1917 aldrig ägt rum!

Vera:
Det hade kanske varit lika bra det. Eller? Då hade vi sluppit Stalin och Gulag.

Herbert:
Och Hitler hade fått världsherravälde! Ska man göra omelett måste man knäcka några ägg!

Vera:
Nä lägg av nu. Jag har har inte tid, gå med i föreningen i stället kan vi snacka vidare.

Herbert:
Jag, gå med?? Inte släpper ni väl in en sån som jag?

Vera:
Visst gör vi det, på den punkten är vi ultraliberala, trots risken att du och några andra såna går in och tar över. Vi ska ha årsstämman i Uddevalla den 21 juni. Principen är en medlem en röst. Det kostar 200 kronor att bli medlem. En medlem en röst gäller. Så det går bara att lösa ett andelsbevis per person. För den som önskar skänka pengar för den goda sakens skull kan man skänka pengar till vår fond: 1000 fria viljor. Vårt postgiro är 1258846-3 (Vägval Vänster Information)

Herbert:
Men hur fasen ska jag ha råd med det. Jag kan inte gå med i alla djävla vänsterföreningar. Jag har haft ett helvete att bli av med alla gamla prenumerationer och medlemsutskick.

Vera:
Jag kan inte tvinga dig. Måste sticka nu. GAIS möter Djurgården på Gamla Ullevi

Herbert:
Va i helvete, GAIS ligger väl bara i superettan.

Vera:
Ville bara kolla att du hänger med. Mors.